dinsdag 12 maart 2013

DadelKoek

Op deze winterse dag gingen we maar wat lekkers bakken om van binnen warm te worden, want wat is het koud!
Een tijd geleden kreeg ik van een vriendin een recept van dadelkoek, ze schreef er direct bij dat het een erg zoete koek was en dat maakte dat ik het recept wat ging aanpassen. En zie hier; een heerlijke dadelkoek waar je bij iedere hap een vleugje citroen proeft. Heerlijk!


Recept dadelkoek
benodigdheden voor een bakblik van 25x25 cm:

Vulling:
175 g ontpitte dadels
1,5 dl water
1,5 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
¾ theelepel citroenrasp
¾ theelepel sinaasappelrasp
1,5 eetlepel sinaasappelsap
¾ eetlepel citroensap

Kruimels:
175 g zelfrijzend bakmeel
½ theelepel zout
200 g boter
150 g donkerbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
75 g havermout


Oven voorverwarmen op 180 graden.

De dadels ontpitten en in stukjes snijden en met de suiker en rasp al roerend zachtjes koken in het water tot de massa dik wordt. Citroensap en sinaasappelsap toevoegen en door de moes roeren. Laten afkoelen.

Zelfrijzend bakmeel en zout zeven in een kom. Met twee messen de boter erdoorheen snijden. Met de vingertoppen tot fijn kruim wrijven. Mengen met de suiker en havermout.

400g van het kruim op de bodem strooien en stevig aandrukken. Lepels dadelmoes erover verdelen; glad uitstrijken met een natte vork. De rest van de kruimels over de dadelmoes strooien en licht aandrukken.

Zet de koek op de onderste richel van de oven en bakken tot de bovenkant mooi bruin is (ongeveer 40-45 min).
Na het bakken de koek direct in stukjes snijden en in de vorm laten afkoelen.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb voor volgende week dadels op de boodschappenlijststaan....je hebt me nieuwsgierig gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mjammie ik hou van dadels.....klinkt lekker! Ik ga m zeker uitproberen....
    Ik maak regelmatig de dadeltaart van de Bagels en Beans (recept op hun website)......ik vervang de suiker soms door dadelstroop of rijststroop....dan is ie helemaal zonder suiker namelijk :-)
    xxSas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net even het recept opgezocht, ziet er lekker uit, ga ik ook eens proberen!
      Bedankt voor de tip!

      Verwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat :-)