zondag 30 december 2012

Van Kniepertjes en Spekkendikken




Ik woon al langer in Groningen dan Friesland. 
Dus werd het wel eens tijd voor een echte inburgering. We bakten voor het eerst zelf kniepertjes* en om het helemaal compleet te maken, bakten we vandaag ook nog spekkendikken. Beide vonden de kinderen helemaal lekker. Maar tja, zij zijn dan ook echte Groningers hè ;-)
Morgen gaat Tom oliebollen bakken en dan sluiten we dit jaar af. Op naar een heel mooi 2013!

Maken jullie ook speciale oud en nieuw streekgerechten?

*Ik kreeg van de peuterjuffen het recept voor de kniepertjes en deel dat graag met jullie. Voor heel veel kniepertjes (maar die zijn zo lekker dat ze ook heel snel weer op zijn) heb je nodig:
  • 500 g bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 400 g basterdsuiker
  • 200 g roomboter
  • 3 eieren
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • ongeveer 2 dl water
Meng alles goed door elkaar, iedere keer een klontje ter grootte van een rijksdaalder/2 euromuntstuk op het wafelijzer doen. Even wachten en dan zijn ze klaar. Als je rolletjes wilt maken (dat is voor het nieuwe jaar, lekker met slagroom), direct oprollen zodra ze uit het wafelijzer komen.

Eet smakelijk!

18 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit, Sigrid! Wij hebben een grote doos rolletjes "geïmporteerd" in Saint André, maar ze zijn helaas al op;-(((
    Misschien moeten we ook eens een wafelijzer kopen als we weer in Nederland zijn.......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou ik zeker doen Henny! Ze zijn zo lekker en makkelijk te maken. En het huis ruikt echt heerlijk!
      Verkopen ze ze niet in Frankrijk? Jullie eten toch crêpes?

      Verwijderen
    2. Crèpes bak ik gewoon in zo'n hele platte koekenpan. En, nee, van die knapperige rolletjes of een soort kniepertjes hebben ze hier niet. Misschien ook maar goed.............

      Verwijderen
  2. Jummie :-) Das lang geleden dat ik kniepertjes gehad heb. Ben ook al 32 jaar weg uit groningen.... Mss moet ik ze maar eens zelf gaan maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ohw lekker!!! We zitten hier nog aan de zelfgemaakte oliebollen, maar als ik dit zie denk ik, hmmmm ook leuk en lekker om te maken!!!
    Morgen eens kijken, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'k vertelde vandaag nog aan mijne man , in nederland maken ze blijkbaar oliebollen met oudejaar
    wij in de westhoek van belgie doen dat niet
    enkel met nieuwjaar gaan wij " lukken "
    we drinken d'er eentje of 2 , meestal koffie , ikke thee , met een lukke
    da's een beetje zoals jou wafeltje maar wij doen daar een glaasje rum in ons deeg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat klinkt ook wel erg lekker! Ik ga het onthouden voor grote-mensen-kniepertjes

      Verwijderen
  5. Maak je ze met een normaal wafelijzer? Of zijn het kleine ruitjes meer als bij stroopwafels? Klinkt namelijk lekker maar ik heb een wafelijzer voor brusselse of luikse wafels. Kan het daar ook mee denk je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak ze met een wafelijzer wat het meest op een stroopwafels lijkt. Brusselse wafels zijn dikker en daar gebruik ik ook ander beslag voor. Dit zijn heel dunne, zoete koeken.

      Verwijderen
  6. Dat ziet er heerlijk uit. Ik denk dat ik dat ook maar eens in Brabant ga introduceren.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh leuk! Hoe meer nederlandse gebruiken en woorden ik leer kennen, hoe liever ik het heb!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ziet er heerlijk uit! Ik heb een wafelijzer voor 'duitse' wafels (5-hartjesvorm), zou dat ook werken?? Ik ga het zeker eens proberen! Ook voor jullie in hiel lokkich 2013!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee wat duitse wafels zijn...dit zijn dunne wafels. Dus geen idee of het met je wafelijzer gaat lukken. Ook voor jullie een lokkich nijjier!

      Verwijderen
  9. Hoe is het mogelijk een Groninger en en Fries, haha. Nee geen streekproducten op het programma hier, ga morgen voor het eerst oliebollen proberen te bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben en blijf natuurlijk wel een Friezin, al woon ik al lang in Groningen ;-)

      Verwijderen
  10. Kijk, een post naar mijn Groningse hart!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben een geboren Groningse, getrouwd met een Drent en samen hebben we 3 Friese ('Liwwarders') kindjes!
    Na 19/20 jaar op het Groningse platteland, 9 jaar op Friese grond en nu 8 jaar op Drentse bodem ben ook ik redelijk op de hoogte van deze noordelijke traktaties ;-) Lekkerrr!

    Nog de allerbeste wensen voor 2013!


    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat :-)