zaterdag 30 maart 2013

Net als toen..
..toen we naar een camping gingen in een klein Zeeuws dorpje. Ieder jaar naar dezelfde camping en het liefst ook nog op dezelfde plek als het jaar daarvoor. En we gingen ieder jaar naar het strand en we hadden altijd mooi weer. Echt! En als traktatie aten we bolussen. En lekker dat die waren! 

Nu maakte ik ze samen met de kinderen en kwamen de herinneringen weer boven. En weet je, ze smaakten deze keer weer net zo lekker als toen. Heerlijk!
Wil je ze ook maken?

Dit heb je nodig voor 10 bolussen:
500 g tarwebloem
50 g verse gist of 14 g gedroogde gist
1 eetlepel citroenrasp
1 eetlepel suiker
10 g zout
250 ml lauwwarme melk
100 g gesmolten boter
150 g donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel kaneel

En zo maak je ze:
De bloem en gist samen mengen in een kom. Hierbij de helft van de citroenrasp en de suiker en het zout doen en al roerende de melk en de boter toevoegen. Blijven roeren tot het een mooi samenhangend deeg is. Afdekken met plastic folie en 15 minuten laten rusten. (dit kun je ook in de broodbakmachine doen)

Een beetje olie op het werkblad doen. Stort het deeg erop en 10 minuten doorkneden tot het een mooi soepel en elastisch deeg is. Van het deeg een bal maken en terugdoen in een kom, afdekken en een uur laten rijzen op een warme plek.

De bruine basterdsuiker met de kaneel en rest van de citroenrasp mengen. Strooi dit uit op het werkblad. Verdeel het deeg in 10 stukken en rol ze op het werkblad uit tot lange rolletjes van 1,5 cm dik. De rolletjes zijn dan rondom bedekt met het suikermengsel. Rol ze op tot spiralen en leg ze op een ingevette bakplaat. Laat ze 1 uur rijzen op een warme plek.Verwarm de over voor op 225 ÂșC. Bak de bolussen in 5-8 minuten bruin en gaar.

Dek ze uit de oven af met bakpapier en leg er een plank op, keer de bolussen en laat ze afkoelen.

Eet en geniet!

5 opmerkingen:

  1. Lekkkkerrrrr!! :D klinkt goed. En dat bordje is ook zo mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh nee zeg ik wil gewoon echt niet weten hoe je ze maakt, veel te lekker mmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Drie maal raden wat ik zondag ga maken! Dank je wel voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat :-)