woensdag 31 augustus 2011

De Jam- en LimonadeFabriek



Enthousiast plukte Tom vier kilo vlierbessen
Die we gingen wassen in de badkuip ;-)
en ritsen en koken in de keuken

En zo kregen we heerlijke Groninger VlierbessenAppelJam 
en VlierbessenSiroop 

En de kinderen?
die vonden zo'n jam- en limonadefabriek
in de eigen keuken wel gezellig
En lekker

Net als wij


Wist je dat vlierbessen heel gezond zijn?
Vroeger maakten ze er al hoestdrankjes van 
en hoopten ze de griep zo buiten de deur te houden



En hier zijn de recepten:

VlierbessenAppelJam
2,5 kilo rijpe vlierbessen *
500 g in stukjes gesneden appel
2,5 kilo suiker**
het sap van 1 citroen

Laat de bessen met de appel zachtjes sudderen
Blijven roeren!
De suiker beetje bij beetje toevoegen
Tenslotte het citroensap erbij doen
De jam in de schone potjes doen
potjes even omkeren
en de jam is klaar

VlierBessenJam de Luxe
2 kilo rijpe vlierbessen* (=1500g schoon)
2 glazen rode wijn of rose
2 jeneverbessen
1 laurierblaadje
2 limoenen
1 vanillestokje
200g suiker**
1kg geleisuiker**

Doe de wijn in de pan
Samen met de jeneverbessen en het laurierblaadje
Vanillestokje in de lengte doormidden snijden
Dit alles 10 minuten zachtjes laten koken

Vlierbessen erop doen
Daarbovenop de suiker
met het limoensap 

Alles 4 minuten laten doorkoken
-Opletten want het kookt zo over!-
Dan een kwartiertje laten staan
Even door de zeef halen 
En in de -schone- potten doen
Potten op de kop zetten
en de jam is klaar


VlierBessenSiroop
Pluk rijpe vlierbessen
Goed wassen en even koken
Daarna door de zeef doen 
Op een liter sap 
een halve kilo suiker 
of 500ml ahornsiroop doen
Het sap weer op het vuur zetten
Zodra het begint te koken, direct van het vuur halen
en in flessen doen.
Je kan er nog een takje tijm, munt of rozemarijn in doen
Flessen even op de kop doen
en je siroop is klaar



*
-De zwarte vlierbessen zijn goed, lichtrode en groene moet je niet gebruiken
die zijn lichtgiftig. Hier kun je buikpijn en -loop van krijgen
-Pluk bessen van de vliersoort die 5 groene bladeren per stengel heeft, dit zijn de goede

**
Weet iemand nog een recept voor VlierbessenJam zonder suiker?


20 opmerkingen:

  1. o heerlijk zelf gemaakte jam en sap, pluk je die bessen zo in het wild!
    leuk dat je de recepten erbij heb gezet.

    fijne dag
    gr Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Joechei, een badkuip vol vlierbessen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm.... jammer dat wij geen vlierbessen hebben;!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er goed uit Sig! Jam zonder suiker maak je met Marmello (http://www.marmello.nl/marmello/nl/producten/jammakers/), nr. 1 voor jam met minder suiker en nr. 2 voor jam zonder suiker. Te koop bij de biologische winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Fienke, ik heb er nog even over gedacht om een bad vlierbessen te nemen ;-)

    @Annemiek, dankjewel. Ik heb de marmello idd zien staan bij de biowinkel. Volgende keer dus meenemen.

    @Clarissa, zeker weten :-)

    @Heleen, ik heb de smaak te pakken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk! Mijn moeder maakte vroeger ook allerlei soorten jam van vlierbseen...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ziet er goed uit! wat een werk wel... maar dat gezicht op het eind! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat ziet er heerlijk uit. Hoewel ik moet bekennen dat ik geen flauw idee heb hoe vlierbessen smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat levert dit geweldige foto's op zeg! Prachtig. Eet je alles zelf op of ga je de boel verkopen? Elk potje jam eindigt bij ons in de verschimmeling. Jammer, want door jouw foto's lijkt me jam maken wel erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Geweldig! Wij gaan dit weekend op vlierbessenjacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. BIJ DE VLIERBESSEN JAM DOE IK EEN BANAAN IS HEEL LEKKEREN IK GEBRUIK DE LIHGT
    VERSIE VAN DE INMAAKSUIKER

    DE VLIERBESSEN VAN DE STRUIK WAAR ZE NIET NAAR BENEDEN GAAN HANGEN ZIJN GIFTIG

    DEBORA ZET WAARSCHIJNLIJK DE POTJES HETE JAM NIET OP ZIJN KOP EN DAN SLUITEN ZE NIET VACUUM AF.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Met kinderen zijn zoetstoffen ook niet zo gezond. Ik werk thuis steeds meer met Stevia en ben heel tevreden over de zoetkracht van dit suikerplantje. De verhouding van Stevia (puur poeder) tot suiker is: 1 theelepel steviapoeder = 1 kop (=16 eetlepels) suiker (200gr. Tezamen met de marmello producten werkt dit heel goed. De stevia voeg je op het laatst toe zodat je goed controle hebt over de zoetheid van je Jam. Nadeel is de houdbaarheid is korter, maar invriezen kan altijd wel natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje Rinske, ga ik eens proberen. Waar koop je stevia?. Begrijp ik nu goed dat 1 tl stevia gelijk staat aan 200g suiker?

      Verwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat :-)