donderdag 25 november 2010

kruidnootjes bakken

Plaatje uit het boek 'Sinterklaas' van Charlotte Dematons

Soms heb je van die dingen die je ooit wilt gaan doen maar nog steeds niet gedaan hebt.
Pepernoten bakken is zoiets. Maar omdat Elke een notenallergie heeft en bijna alle pepernoten gebakken worden in een ruimte waar ook noten worden verwerkt ben ik ze, samen met de kinderen die wel pepernotenfabriekje wilden spelen, zelf gaan bakken.
Het is heel makkelijk, leuk & snel klaar (en ze zijn ook snel weer op;-) )

Ook maken?
Hier is een recept voor 2 bakplaten:

Nodig:
75g tarwebloem, 125g zelfrijzend bakmeel, 100g bruine suiker, 1/2 tl zout, 100g zachte boter, 1 eierdooier, 2 tl speculaaskruiden, 1 tl kaneel

Maken:
Oven voorverwarmen op 175 graden.
Alles door elkaar mengen en afgedekt 1 uur in de koelkast laten rusten.
Kleine balletjes draaien (knikkergrootte) en verdelen over de bakplaten. Elk knikkertje beetje platdrukken met je duim
In ongeveer 20 minuten in het midden van de oven gaar bakken, daarna laten afkoelen en lekker smikkelen!

14 opmerkingen:

  1. Leuk hé? pepernoten bakken. Het recept wat jij hebt is voor kruidnoten. Dinsdag heb ik de hele dag pepernoten gebakken bij Marit op school. Daar hebben we echte pepernoten gebakken. Het deeg kwam van de bakker maar ik zal dat recept ook eens opsnorren.

    Wij gaan morgen kruidnootjes bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt helemaal gelijk; het zijn kruidnootjes. Ik heb de titel aangepast:-)
    Ik ben benieuwd of het je lukt om het recept voor echte Friese pepernoten te achterhalen, zou wel leuk zijn om die ook zelf te kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. vorig jaar heb ik ook speciaal speculaas kruiden gekocht voor dit doeleinde, maar ja voor een kind van nog geen anderhalf is dit nog iets te hoog gegrepen en zelf ben ik er ook niet meer aan toe gekomen. maar dit jaar vind ze dat vast helemaal fantastisch:-) bedankt voor t recept, ik was die hele speculaas kruiden alweer vergeten;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh dit gaan we zeker doen... even uit printen :) Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ach wat gezellig, en die geur....., snoep ze , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ze zien er lekker uit. Een gezellige activiteit om met de kinderen te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed idee Bloem! Ik ga dinsdag bij Boevemans in de klas met de kinderen pepernoten bakken maar ik gok er maar op dat er dan al deeg klaarligt ...
    Dat boek van Charlotte Dematons is geweldig. Hij is hier al helemaal stukgelezen. Het is trouwens ook echt een leuk mens. Ze was met de kinderboekenweek in Deventer en heeft toen Nathan's boekje van de fiets gesigneerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk! Dankjewel voor het recept, we gaan het hier ook zeker uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @mejuffrouw kip, ook ik wilde al veel eerder pernoten bakken maar met kleine kindjes wil het idd nog niet zo. Nu had ik echt hulp en dat is heel gezellig!
    @Effie, het boek is erg leuk, al kijken de kinderen er niet zo heel veel in. Is Charlotte een Nederlandse? Naam klinkt meer Frans. Wel leuk dat hij nu een gesigneerd boekje heeft!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het heeft even wat speurwerk gekost. (de meeste recepten zijn kruidnootjes maar hier een recept voor Fryske Pipernuten. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd.

    Pipernuten (Friese Pepernoten)
    Benodigdheden:

    125 gr zelfrijzend bakmeel
    50 gr bruine basterdsuiker
    30 gr boter
    ½ eetlepel koekkruiden
    ½ theelepel gemalen (ster)anijs
    een snufje zout
    1 theelepel honing
    2 theelepels stroop
    2 eetlepels melk

    Doe alle ingrediënten door elkaar in een grote kom en kneed er een mooi deeg van. Laat dit een paar uur afgedekt rusten. Draai kleine knikkertjes en druk die op een ingevette bakplaat . Let op dat het deeg wat inzakt en groter wordt. Houd dus ruimte tussen de pepernoten. Verwarm de oven op 175˚ C en bak de pepernoten in een kwartiertje gaar. Laat ze afkoelen en wat harder worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @mamamia, wat leuk, dankjewel! Ik ga ze zeker nog maken voor 5 december en zal je laten weten hoe ze smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bedankt Bloem,
    Je hebt me gister op een goed idee gebracht, ik kon je recept niet overnemen omdat ik geen bloem (hihi) in huis had, via google kwam ik op een recept met enkel zelfrijzend bakmeel. Erg gezellig en lekker om te doen met alle dames.

    Groetjes Chantal

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat :-)