vrijdag 21 juni 2013

De grote twijfelVandaag las ik dit stukje op mijn Flow kalender. Wat is het toch met hardlopen? Overal om mij heen lees en zie ik het. Het lijkt iets moois, iets magisch, iets verslavends te zijn.
En na het stukje van vanochtend begint bij mij weer de twijfel. Zal ik toch maar eens vriendjes gaan worden met Evy? Zou het óók mij gaan lukken? (Volgens mij kom ik nu niet eens aan het eind van onze laan...) Of zal ik gewoon niet meedoen met de trend en lekker gaan fietsen?

Gisteravond was er in het dorp een scholierenloop. De kinderen wilden heel erg graag meedoen maar oh jee wat een water kwam er uit de lucht zo vlak voor de start. Hele straten stonden blank. Maar na wat uitstel mochten ze toch van start! Ze renden heel knap hun rondje en wonnen alle drie een medaille! Trots en blij zijn zij en wij. Zij hebben de smaak te pakken, nu ik nog...

Doen jullie al aan hardlopen? En hoe zijn jullie begonnen (met een schema, samen lopen, Evy, iets anders)? En wat was voor jou hét moment om te gaan starten?

Fijn weekend allemaal! 


21 opmerkingen:

 1. Ik loop met Evy, vandaag de voorlaatste les van de reeks van 5km. Mijn motivatie begon toen mijn vriend meeliep met de 10miles van Antwerpen. Hij liep -zonder trainen- zomaar een 20-tal kilometer. Ik was beschaamd dat ik geeneens de 3 kilometer aankon. De dag erna ben ik na veel twijfelen (zou ik gaan.. ja? .. of nee, toch niet..) gaan lopen op de finse piste. Fijn in de natuur en niemand die je bezweet ziet rondlopen.

  Ik loop altijd alleen. Met twee lopen is misschien wel motiverend, maar niks voor mij. Dan moet je nl. samen afspreken en je looptempo aanpassen aan mekaar (ik zou te competitief zijn..) Nu ga ik gewoon als ik zin heb. De finse piste is niet veraf :)Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maak liever een stevige wandeling dan hardlopen, net zo goed voor je conditie en veel beter voor je gewrichten en je hart!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi sieg na de bevalling van S heb ik gelopen, met evy, super! maar toen ik die 5 km makkelijk kon deed ik dat 3 x per week en ging me dat vervelen, altijd t zelfde rondje, geen verandering, geen progrssie en toen wilde ik uitbouwen naar de tien km met een ander schema van evy en teon kreeg ik een knieblessure en was t ritme weg en de pret ervan ook. Ik zou zeggen lekker gaan lopen! is erg productief, en met evy is t echt echt leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn lijf trekt dat niet maar ik hou wel heel erg van wandelen, dat past me beter. Ik doe dus ook niet mee met de trend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik raakte ook besmet met dat hardloop virus (dacht ik): ik hoorde het van iedereen om me heen, zelfs een van mijn favoriet schrijvers Haruki Murakami schreef er een boekje over. En die mooie beschrijving op de flow kalender... dat willen we allemaal wel he? Nou, ik heb welgeteld een keer gelopen en vond er niks romantisch aan. Het was ook niet vervelend. Maar gewoon... neutraal.
  Ik heb mijn renschoenen nog niet in de container gedumpt, dus wie weet geef ik het nog eens een kans. Maar voorlopig ben ik nog niet verkocht. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Poeh, ik hoor en zie het ook steeds vaker om me heen; schoonzusje deed Evy, anderen gingen zelfs wedstrijden meedoen (een 'loopje' van 5 of 10km) en schoonvader is al járen looptrainer... Ik wordt eerlijk gezegd al moe bij de gedachte, maar een Elfstedentocht schaatsen, dat zou ik wel kunnen! Wandelen heeft als voordeel dat je écht tijd maakt om even weg te zijn, als je 't mij vraagt en fietsen vind ik ook wel leuk. Nadeel is als ik alleen op een racefiets stap ik in 2 weken ook uitgekeken ben! Haha, concentratiegebrek + wind = fail! En als van die oude mensen op een elektrische fiets je inhalen tegen de wind in, terwijl jij zó je best doet op de weduwe uit oorlogstijd (!), dan is mijn motivatie weg. Gelukkig schijn je met er alleen aan denken ook calorietjes te verbranden en dan huishouden en tuinieren erbij gerekend, doe ik genoeg! Maar als sport zou je met wandelen of lopen wel het makkelijkst kunnen starten. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De 11-stedentocht schaatsen wil ik ook nog eens. Maar ook daar zal ik eerst weer voor in training moeten..

   Verwijderen
 7. Ik heb een grote hond die graag een eind loopt, en verder fiets ik graag. Ik heb het idee dat ik de omgeving ook meer beleef als ik wandel, dus ik maak wel kilometers, maar niet op een draf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bloem ik kan het van harte aanraden! Ik was op de middelbare school de 1 na slechtste met gym, en was jarenlang fanatiek sporthater. Toen ontdekte ik hardlopen als een manier om tot jezelf te komen, en bovendien lekker buiten te zijn. Ik ben er zelfs een blog over begonnen. Je vindt daar ook links naar de podcasts van Evy Gruyaert, en allemaal verhalen van moeders die hardlopen!

  Succes! Het is echt de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat geeft mij moed! Ook ik was ook altijd erg slecht in gym..

   Verwijderen
 9. Ik kan het je ook zeker aanraden! Hoewel ik nu al weer een poos gestopt ben omdat ik er geen tijd meer voor vrijmaak (er zijn namelijk 1001 andere dingen die ik ook leuk vind om te doen haha) en omdat ik het na 5 km rennen in 23 minuten ook wel weer gezien had eigenlijk :)

  Ik ben begonnen met het lopen met een "haas". Dat is iemand die verder is in het hardlopen dan jij. Hij (of zij natuurlijk!) kan je tijdens het rennen blijven motiveren om door te gaan. Net iets meer te geven en te zien wat je allemaal in huis hebt! Helemaal plompverloren en alleen gaan rennen zou ik zeker weten niet doen. Sowieso is het ook een stok achter de deur als je een afspraak maakt met iemand om te gaan rennen ;) Toen mijn "haas" er mee stopte ben ik gaan lopen met de runningcoach Renate Wennemars op mijn iPodje. Werkte ook prima. Belangrijk is dat je het langzaam oppakt! Dus niet ineens 5 minuten achter elkaar gaan rennen maar eerst warmlopen, 30 seconden rennen, 30 seconden wandelen etc. Je lichaam moet er ook aan wennen en als je jezelf bij de eerste pogingen al stuk loopt is de motivatie om door te gaan hoogstwaarschijnlijk ook vlug verdwenen als je kapot gaan van de spierpijn :-)

  Zo, heel verhaal haha. Mocht je besluiten om echt te gaan rennen dan heel veel plezier!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Reacties
  1. Mijn racefiets staat al jaren te verstoffen in de schuur maar zodra ook Abel naar school gaat, ga ik dat zéker weer oppakken!

   Verwijderen
 11. Ik heb ooit een zeer moeilijke periode in mijn leven letterlijk van me afgelopen. Hardlopen was therapie. Ik ben gestopt met lopen toen ik zwanger en een liesbreuk had, maar nu denk ik er hard aan om opnieuw te beginnen. In september! Met Evy!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hi Sigrid,

  Hardlopen is eenvoudig... op goede schoenen de deur uit anytime is al snel haalbaar De buitenlucht en de inspanning zonder dat er techniek bij komt kijken... lopen kan iedereen.... fietsen ook trouwens. Door regelmatig fysiek bezig te zijn raak je wat meer uit je hoofd met alle stress en zo, wordt je conditie beter waardoor je je gezonder voelt, komt er het weldadige gevoel van ontspanning na inspanning en de tevredenheid over de prestatie. Ik begon in 2007 en ben behoorlijk fanatiek geworden. Ik blog er dus ook over. Zie oa http://djaktief.wordpress.com/2011/11/11/waarom-hardlopen/ Verschil met fietsen is nog dat je meer op het verkeer moet letten en langer moet fietsen om dezelfde intensiteit bereiken. Doe de sport die je leuk vindt want dan alleen blijf je het doen. Doe het op de manier die je leuk vindt ... met of zonder Evy. Lees erover bij anderen maar kies je eigen weg... zo simpel mogelijk.

  Leuk... die jongens. Dit jaar deed jongste (groep 8) niet meer mee.... ik mocht ook niet en dat vond ik best jammer ;-)

  groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik heb niet alle reacties gelezen..... ik ben zelf 2 x met Evy begonnen. Ik vind dat zelf een goed/leuk programma, maar...... door al mijn drukke bezigheden kom ik niet aan 3 x in de week te gaan, zoals het schema zegt.... dus dan stopt het weer. Toch vond ik het lopen wel leuk, hmmm even geen school in mijn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier nog een ontzettend anti-sport-persoon, altijd de slechtste met gym enzo...Toen ik voor de eerste keer begon met hardlopen was mijn conditie superslecht. Ik ben begonnen met een halve minuut rennen. Ja echt, en dan een minuut lopen. Week erna 1 minuut rennen, toen anderhalf. Echt heel rustig aan dus. En het werkte! Na een paar weken kon ik al 5 minuten achter elkaar rennen, wauw! Je bouwt het echt heel snel op! Nu ben ik na bevalling- en - nog -wat-maandjes sinds kort weer bezig en wat blijkt: ik pik het weer supersnel op. Dus ik ben echt zo'n geval: als ik het kan, kan iedereen het!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb een paar keer meegedaan aan de 4 mijl van Groningen, omdat ik werd uitgedaagd en nou eenmaal ontzettend competitief ben, erg leuk om mee te maken, ik voetbalde toen ook nog dus had wel conditie, maar een rondje rennen voor de fun, mwwa nee. Inderdaad lekker fietsen, dat doe ik ook, hebben de kids ook nog wat aan :P.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fietsen vinden we allemaal ook erg leuk om te doen! En zo leuk nu er al 3 zelf kunnen fietsen :-)

   Verwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat :-)