Pagina's

dinsdag 19 juni 2012

Vlierbrouwerij


































Geen zonnige pluk- en maakfoto's maar kant en klare flesjes vlierbloesemsiroop, want door de kou en regen was ik het bijna vergeten te maken. Maar zaterdag plukte Tom tussen de buien door de bloesem en brouwde ik er siroop van. 
De smaak is misschien wel lekkerder dan vorig jaar én Elke vindt 't een heerlijk drankje! Ook dat is anders dan vorig jaar..

En door het koude weer is de vlier is nog lang niet overal in bloei, dus kan ik nog veel meer gaan maken.

Ook maken: 

Pluk 15 schermen vlierbloesem
Doe ze in een pan met 3 liter water 
en 4 citroenen in stukken gesneden.

Laat dit lekkere goedje 
2 dagen staan

Zeef na 2 dagen alles door een doek,
doe er nog 3 kilo suiker bij en zet het op het vuur
En dan roeren en roeren, net zo lang totdat de siroop helder is

Dan alles overgieten in schone flesjes met metalen schroefdop, deze even op de kop zetten voor het vacuüm en dan is de siroop klaar!

18 opmerkingen:

  1. Oh! Mijn opa maakte ook altijd vlierbloesemsiroop. Heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. moet dat volledig afgesloten worden, dat goedje met die citroenen? Ik ga me er misschien toch ook maar eens aan wagen. Een beetje profijt halen uit al dat onkruid dat in onze tuin omhoog schiet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik stop de vlierbloesem, water en citroenen in een grote pan mét deksel. Maar misschien dat het ook heel goed gaat in een emmer met theedoek.. Succes met maken!

      Verwijderen
  3. Heb je misschien ook een alternatief zonder suiker? Niet dat er hier vlierbloesem groeit, maar toch ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vlierbloesem groeit op meer plaatsen dan je denkt. Al moet je geen vlier plukken langs drukke autowegen vanwege de uitlaatgassen en andere troep. Een recept voor suikervrije vlierbloesemsiroop heb ik nog niet gevonden. Suiker zit er vooral in voor het conserveren. Als ik een suikervrijrecept vindt, laat ik het je weten :-)

      Verwijderen
    2. Ik heb juist het recept met de suiker gemaakt aan de hand van je recept. Maar ben zeker geinteresseerd in een suikervrije versie. Dus moest je die toevallig vinden, geef je me dan ook een seintje???
      De gesuikerde versie is al heerlijk!!!

      Maren (hoemmelke.blogspot.com)

      Verwijderen
    3. Maren, ga ik doen! Wat leuk dat je al vlierbloesemsiroop hebt gemaakt. Geniet ervan :-)

      Verwijderen
  4. lekkerder kan het niet, wat een aparte smaak he? da's nou genieten, liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het idd erg lekker maar ik ken er genoeg die het niet zo lekker vinden...

      Verwijderen
  5. Oeh, lekker! Misschien moet ik ook eens op jacht naar vlierbloesem, zal vast wel ergens groeien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het groeit op heel veel plekken, kijk maar eens goed om je heen. Succes met zoeken, plukken en maken!

      Verwijderen
  6. Deze flesjes heb ik gekregen van een restaurant, zat mineraalwater in. In de vaatwasser wassen op een heet programma kan ook ipv uitkoken in een pan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lekker! Wij(lees de kinderen) hadden het met zonnig weer al gemaakt :-)

    http://estreachikitu.blogspot.nl/2012/06/wilp-5-vlierbloesemlimonade.html

    BeantwoordenVerwijderen
  8. zoooooowww wat is jou siroop helder geworden zeg!!! ik heb het laatst nog eens geprobeerd, en echt 3 kwartier constant geroerd, maar werd niet helder.. wel helderder, maar niet zoals bij jou... nou bedacht ik me ineens.. gebruik jij witte kristal suiker?? ik heb het met bio suiker gedaan en die is donkerder, maar niet zo donker dan rietsuiker... ben benieuwd... scheeld mij weer frustratie als jij het met witte suiker deed,, hahaha.. en nu ga ik voor de tweede keer jou superleuke rugzak maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb witte suiker gebruikt, dus daarom zal het misschien lichter zijn? Ik heb ook eens gelezen dat als je vlier plukt die vervuilt is (uitlaatgassen etc) het ook minder helder is. Hoe is de smaak dan? Als die toch goed is, is het toch helemaal oké?!
      De siroop van mij is ook lichter van kleur dat vorig jaar maar ook zachter van smaak, zou dat misschien weer kunnen komen omdat het nu langer geduurd heeft voordat de bloesem bloeide??

      Wat leuk dat je een rugzak aan het maken bent :-)

      Verwijderen
  9. Bedankt voor je flesje siroop. Lekker tussendoortje vanochtend tussen ontbijt en thee in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Ik krijg, samen met Elke, de flesjes nooooit op..

      Verwijderen


  10. Goedendag

    Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

    We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

    Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

    Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

    Met vriendelijke groeten

    Vincent

    http://nl.petitchef.com

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat :-)