dinsdag 17 april 2012

Dinsdag Twinsdag # Dubbel Geluk

En toen waren we zwanger!
Wat waren we blij!
En na de eerste echo was het helemaal dubbel geluk:
we zagen twee kleine vruchtzakjes met een kloppend hartje.

De hele zwangerschap lagen de jongens in stuitligging.
Hidde bovenin en Teun onder. Hidde was erg druk in mijn buik en had vaak de hik. Mijn ribben hebben aardig wat te verduren gehad ;-)
Teun daarentegen was erg rustig en voelde ik maar weinig.
We fantaseerden wel eens of we dat later ook in hun gedrag zouden merken. We kunnen nu na 5,5 jaar zeggen dat het niets zegt over het latere gedrag :-)

De zwangerschap ging zeer voorspoedig tot 29 weken want toen bleek bij de controle dat ik ieder moment kon bevallen en moest ik worden opgenomen. Op hetzelfde moment begon ook de hittegolf van 2006. En de combinatie zwanger en hittegolf is niet fijn. En dan is een ziekenhuis met wat verkoeling op een kamer best lekker. 

De jongens deden het prima op de rust.En ik ook.
Na 37,5 week vond de gynaecoloog dat ze er wel uit mochten.Ze deden het goed, zaten mooi op gewicht en een extra risico nemen door de langer te laten zitten was niet verstandig.
Ze werden geboren met een keizersnede. Teun was precies 30 seconden eerder uit de buik dan Hidde.

De jongens hebben een eigen versie van hun bevalling.
De dokter maakte een snee in mama's buik en toen duwde ik (Hidde) zo Teun uit de buik. De dokter hoefde niets te doen. Handig hè, om tweeling te zijn.

De eerste week mochten de jongens nog samen in één wiegje slapen
en zoals je kunt zien, zochten ze elkaar steeds op. Zo lief! En voor hun zo vertrouwd.
Na een week wordt het afgeraden om ze samen te laten slapen omdat ze elkaar kunnen verstikken. 

Thuis sliepen ze ook vanaf het eerste moment samen; eerst ieder in hun reiswiegje die naast elkaar stonden, daarna in ledikantjes naast elkaar en ook nu slapen ze nog samen op één kamer.
Als er eentje niet was, dan was de ander onrustig. En dat is nog steeds zo.

Er is een prachtige documentaire over het gedrag van meerlingen. Doordat het in de buik erg krap is, schoppen of duwen de kindjes elkaar geregeld. Na de bevalling blijkt dat meerlingen veel van elkaar kunnen hebben omdat ze al zo gewend zijn dat ze een duw of schop van hun broertje of zus krijgen. 
Bij Teun en Hidde gaat dat zeker op! Ze kunnen heel veel van elkaar hebben, zijn dan soms even boos op elkaar maar al heel snel weer elkaars beste vriend.


Benieuwd naar meer tweelingverhalen? Kijk bij Effie voor alle deelnemers

26 opmerkingen:

 1. Zucht. Wat een mooi verhaal. En wat een mooie foto's. Moest er zelfs een beetje van huilen. Ook zwanger geweest van een tweeling, maar alleen O heeft het gehaald. <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, wat vreselijk verdrietig dat alleen O het gehaald heeft. Heel veel sterkte!

   Verwijderen
 2. Wat een mooi logje. En wat een superlieve foto's van hele lieve kleine babietjes! Dat handje om die handjes! Heel erg lief, ik vind het ook bijzonder dat je in die jonge snoetjes al iets van de latere gezichtjes kan herkennen. Bijzonder hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is idd wel fijn dat we de jongens al vanaf de geboorte heel goed uit elkaar kunnen houden. Ook nu, als ik babyfoto's bekijk, twijfel ik nooit wie ik nu zie.

   Verwijderen
 3. Mooi blog en herkenbaar! Hier zijn ze buiten de buik ook tegenovergesteld van in de buik! Hannah heeft heel lang klem gelegen onderin met haar hoofdje al 'vast' terwijl Eva bovenin tot op het laatst allerlei capriolen uithaalde! Eenmaal geboren heeft Hannah haar ruimtegebrek prima ingehaald ;-)

  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een mooie verklaring voor het omgekeerde gedrag buiten de buik. Hidde was veel lichter bij de geboorte en heeft in het begin heel duidelijk laten weten dat hij melk wilde om zo snel de achterstand in te halen ;-)

   Verwijderen
 4. Prachtig die twee in één wiegje. vind het heel ontroerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Wat een prachtige en lieve foto's! Ik heb een dochter van 13 die Teuntje heet. Je begrijpt dat ik Teun een prachtige naam vind!

   Verwijderen
 6. Wat ontzettend lief, die kleine bolletjes zo bij elkaar!

  Liv en Tes zijn 'spontaan' en via de natuurlijke weg geboren na 35.6 wk zwangerschap. Liv lag in hoofligging, Tes in stuit (voetjes eerst). In week 34 heb ik nog even in het ziekenhuis gelegen vanwege een dreigende zwangerschapsvergiftiging, maar mocht gelukkig na een weekend strenge rust en urinecontrole weer naar huis.

  De dames konden in het ziekehuis wel samen in een wiegje liggen, maar thuis hielden ze elkaar behoorlijk wakker met hun gesnuif/gekreun en maaiende armpjes. Dus we hebben ze heel snel in hun eigen bedjes gelegd.

  In de buik waren het rustige meisjes (die om en om de hik konden hebben). Hun broer was destijds veel beweeglijker/drukker in de buik. Vanaf baby/peuter/kleuter tot nu zijn het nog steeds rustige meisjes. Ze kunnen wel wat verdragen van elkaar, maar kunnen ook heel goed ruzie maken (echte vinnige tantes). Leuk om te zien is dat Liv (de rustigste) zich heel goed zelf kan vermaken en Tes heel erg naar grote broer Kaj trekt ('partners in crime'), maar als het puntje bij het paaltje komt zijn en blijven ze een geweldig 2-span!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard bedoel ik ziekeNhuis (snelheid van het typen)... ;-)

   Verwijderen
  2. Wat leuk dat Tes ook zo naar haar broer trekt. Dat zien wij hier ook; Hidde en Elke zijn ook twee handen op één buik. Maar het contact met de broers onderling is anders, een niet te beschrijven band hebben die twee. Zo mooi!

   Verwijderen
 7. Och, wat een lieve woorden en foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat al gezegd is: wat een mooie koppies. Het is écht wegsmelten bij de foto's van die twee droppies zo bij elkaar, tegen elkaar.
  Trrr daar gaat mijn hormonenalarm weer...

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi verhaal! En vooral op dit moment voor mij dan; vorige week mijn 12,5 week echo gehad en ook 1 druktemaker en een rustige, vraag me dus al een week af of ik dat later zal merken. Waarschijnlijk niet dus. Ik ga gauw je link aanklikken! Nogmaals bedankt voor het delen!
  (Oja, en wat mij verbaast als complete leek in tweelingenland: het verschil in grootte tussen de twee! Trekt dat snel weg?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maaike, gefeliciteerd met je tweelingzwangerschap!
   Teun en Hidde zijn zeer duidelijk twee-eiig. Bij de geboorte was Teun bijna een halve kg zwaarder dan Hidde. Na een half jaar waren ze gelijk van gewicht en nu is Hidde al lang zwaarder (3kg) en langer (4cm). Bij een één eiige tweeling zie je vaak dat de verschillen onderling veel minder groot zijn.

   Verwijderen
 10. Ooooh, ik heb ook zo'n foto's van mijn tweeling, Noor en Daan, 2 jaar en 9 maanden nu. Geboren na 38 weken zwangerschap en supergewichtjes van 3,120kg (Noor) en 3,680kg (Daan) en een enorme moeder ;-)
  Fijn hé, zo die foto's herbekijken; het is en blijft bijzonder...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo dat waren mooie gewichten van jullie kinderen!
   Foto's kijken blijft leuk :-)

   Verwijderen
 11. Mooie foto's! Ik herken het karakter nog wel een beetje vanuit het buikgedrag ;-)
  En wat heerlijk hoe de jongens de bevalling beschrijven. Mijn dames gaan ervan uit dat ze ongeveer een drieling zijn met hun broer: eerst kwam Nathan, toen ik en daarna Marin, zegt Lune dan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat jullie meiden nog zo te herkennen zijn vanuit de buik.

   Hier denken ze ook weleens dat ze een vierling zijn. Het blijft voor kinderen een bijzonder iets zo'n bevalling..

   Verwijderen
 12. Mooi, dit verhaal! En wat een ontroerend mooie foto's!
  -X-

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn jongens, inmiddels 12 hebben het er nog wel eens over. Weet je nog, toen we nog in mama's buik zaten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik moet bijna huilen haha, zullen mijn eigen hormonen nog wel zijn, heel erg ontroerend! Toevallig had mijn vader het gister nog over een tweelingendocumantaire, zal de link meteen volgen! Grappig trouwens dat van dat schoppen, mijn oudste was niet altijd even voorzichtig met mij tijdens mijn zwangerschap. Nu Afke er is merk ik dat ze best veel kan hebben, helemaal van haar zus.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben er ontroerd van..en wat ook een prachtige foto's.
  Soms wensen mensen je sterkte toe als je een tweeling hebt of krijgt, of zeggen er niet aan te moeten denken. Ik zeg: wat een rijkdom !!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat :-)