woensdag 26 oktober 2011

Sûkerbôle


Er zijn van die dingen die je als Friezin echt kunt missen
Ik heb dat met sûkerbôle oftewel suikerbrood
Oh wat is dat toch heerlijk! 
Echt smullen!
Maar dan wel de echte, 
die komt natuurlijk uit Friesland

Vandaag bakte ik zelf suikerbrood,
 want het is iets te ver om voor een broodje naar Friesland te reizen
en ik moet zeggen; hij smaakt bijna net zo lekker als die van de bakker.
Al zijn er  wel wat verbeterpuntjes 
;-)
Zo had ik de oven waarschijnlijk iets te warm 
waardoor de suiker helemaal gesmolten is, 
en dan mis je de brokjes suiker in het brood. 
En dat is jammer
En de volgende keer doe ik er iets minder kaneel in, 
al smaakt het brood wel heerlijk herfstig met het extra kaneel

En nu willen jullie vast een recept
om dit heerlijke brood ook te kunnen bakken.
Komt ie:

Voor een bakvorm van 18cm heb je nodig:
250g tarwebloem
4g droge gist
140g water
4g zout
15g gembersiroop
50g krentenbroodpoeder 

Vulling:
250g suikerchips
4g kaneel

Aan het werk:
Kneed het deeg met de hand of in de broodbakmachine
Laat het deeg rijzen
Rol het uit tot een grote lap
Strooi de suikerchips en kaneel over de lap 
en duw het in het deeg
Rol de deeglap weer op en kneed de suikerchips en goed door
Laat het deeg 5 minuten rusten
Vorm het brood en doe het in de vorm
Laat het 50-60 minuten narijzen
Bak het brood op 180 graden in 40-45 minuten
Brood laten afkoelen op een rooster
pas op!: suiker is erg heet!

Smullen maar!


Ingrediënten en recept komen van hier  

13 opmerkingen:

  1. Ah, kijk, dat is zeker iets om uit te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk! Ik ben dan wel geen Friezin, maar toch lang genoeg in Friesland gewoond om het ook te missen! Krentebroodpoeder en gembersiroop is hier op het Franse platteland wat moeilijk te krijgen en helaas hebben wij niet zo een geweldige bakboerderij (dank voor de link!) in de buurt, maar ik ga het gewoon simpel proberen. Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, dankje voor het recept!!! Hmmmmm lekker vind ik dat!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Suikerbrood en kokoscake... Hoor je mijn buik door het scherm roepen?!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh ja, met een beetje boter! Heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk die streekgerechten. Als er maar kaneel in zit vind ik het al goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ha nog nea sels in sûkerbôle bakt. Dy fan dy sjocht er wol hiel lekker ût.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik kan mamamia alleen maar gelijk geven: Het ziet er wel heel lekker uit!
    Ik meld me gelijk aan als volger...
    Groetjes janine

    BeantwoordenVerwijderen
  9. dank je wel voor de geweldige 2 recepten.
    ik ga ze zeker proberen, het lijkt me heerlijk. zeker dat fries suikerbrood. ik heb trouwens nog een recept van limburgse kruimeltjes vlaai: heerlijk, en zo simpel. ga dat snel een keertje op mijn blog zetten.
    fijn weekend,
    groetjes x.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een reactie achterlaat :-)